Search
Tuesday 26 April 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Αποκαλύψεις Παπανδρέου: Το Μνημόνιο ήταν μονόδρομος για τη χώρα – Δεν ήθελα εγώ το ΔΝΤ αλλά η Γερμανία

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Για την περίοδο της πρωθυπουργίας του, την ένταξη της χώρας στο μνημόνιο, αλλά και το σήμερα, μίλησε ο Γιώργος Παπανδρέου, λίγες ημέρες πριν από την επέτειο έξι χρόνων από το Καστελόριζο.

Ο πρώην πρωθυπουργός σε μια αποκαλύπτική συνέντευξη χθες στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Ιστορίες», υποστήριξε ότι «το ΔΝΤ υπήρχε και συμβούλευε την Ελλάδα και την Ε.Ε. από το 2005», προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει τότε την ελληνική κυβέρνηση πως χρειάζονται αλλαγές στο δημοσιονομικό πλαίσιο, για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία. «Το ΔΝΤ είχε έρθει στην Ελλάδα το 2005. Εγώ το έμαθα αργότερα αυτό όταν γυρίζοντας ανά τον κόσμο στις ομιλίες σε ένα πανεπιστήμιο της Αμερικής, συντονιστής ήταν ένας κύριος Μπάνετζι, ο οποίος ήταν τότε υπεύθυνος για την Ελλάδα στο ΔΝΤ» είπε ο κ. Παπανδρέου.

Σημείωσε ότι ο κ. Μπάνετζι του είχε πει πως πήγε στην Ελλάδα το 2005, προειδοποιώντας ότι «θα ξεφύγουν τα δημοσιονομικά σας». «Τους πρότειναν να αλλάξουν το δημοσιονομικό πλαίσιο, όχι σε θέματα συντελεστών, αλλά να λειτουργήσει πολύ καλύτερα το όλο σύστημα, ΣΔΟΕ, φορολογική δικαιοσύνη κλπ. Και μου έκανε το παράπονο ότι κατέθεσαν προτάσεις για την βελτίωση του φορολογικού συστήματος και αυτά πήγανε στον κάλαθο των αχρήστων. Άρα λοιπόν το ΔΝΤ υπήρχε και συμβούλευε την Ελλάδα και την Ε.Ε. εδώ και πολύ καιρό», είπε ο κ. Παπανδρέου.

Στην ερώτηση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρώτο μνημόνιο, ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ  επέμεινε ότι η Ε.Ε. ζήτησε «να υπάρχει μια τεχνική βοήθεια», ενώ επέρριψε ευθύνες στους Ευρωπαίους και ειδικότερα στη Γερμανία, καταλογίζοντάς τους ότι δεν παρείχαν σαφή στήριξη στην Ελλάδα, συντηρώντας τον φόβο των αγορών. «Δεν ήθελα εγώ το ΔΝΤ. Το ξέρουν όλοι πια και είναι γεγονός πια αυτός ο μύθος. Η Γερμανία ήθελε το ΔΝΤ», υπογράμμισε.

Μονόδρομος το Καστελόριζο

Ο Γιώργος Παπανδρέου περιέγραψε ως μονόδρομο και «αναγκαστική απόφαση για να μην πάμε στον γκρεμό» περιέγραψε την απόφαση για είσοδο της χώρας στο πρώτο μνημόνιο ο λέγοντας ότι ο προκάτοχός του στην πρωθυπουργία, Κώστας Καραμανλής, «ήξερε πολλά πράγματα, τα οποία δεν μας έλεγε». Επανέλαβε ότι πριν τις εκλογές του 2009, δεν γνώριζε το μέγεθος του προβλήματος. Έστρεψε τα «βέλη» στον Κώστα Καραμανλή, κατηγορώντας τον για «στατιστική απάτη», ενώ αναφέρθηκε και στον τότε διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Προβόπουλο, καταλογίζοντάς του ότι δεν αποκάλυψε το 2008 ότι υπήρχε έκθεση του ΔΝΤ, βάσει της οποίας το χρέος πιθανώς θα έφτανε μέχρι και 800%.

«Δεν το γνώριζα. Ουδείς γνώριζε αυτή την κατάσταση, όπως τουλάχιστον διαμορφώθηκε. Ξέραμε ότι υπήρχαν προβλήματα αλλά όλος αυτός ο μύθος ότι εμείς γνωρίζαμε κλπ. είναι απλώς ένας μύθος», είπε. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση αντέδρασε γρήγορα, καταθέτοντας άμεσα προϋπολογισμό που είχε μέτρα 4% μείωσης του ελλείμματος. «Δεν έχει ξανακάνει καμία κυβέρνηση τέτοια μείωση τόσο γρήγορα», πρόσθεσε.

Για το «λεφτά υπάρχουν»

Αιτιολόγησε το περίφημο «λεφτά υπάρχουν», σε ερώτηση για το πρόγραμμα του, το 2009, λέγοντας δεν περιλάμβανε παροχές, αλλά μεταρρυθμίσεις. «Και έλεγα λεφτά θα υπάρξουν -αυτό το παρεξηγημένο δυστυχώς, το οποίο γκεμπελικά κατάφεραν να περάσουν στον ελληνικό λαό ότι εγώ έλεγα για παροχές-,  λεφτά υπάρχουν εάν. Το εάν το απέκρυψαν. Γιατί το απέκρυψαν; Διότι ουσιαστικά έλεγα για όλα τα αρνητικά, τα κατεστημένα, τις δυσκολίες που είχε η χώρα μας και θα έπρεπε να αλλάξουν. Έλεγα λεφτά θα υπάρξουν αν χτυπήσουμε την φοροδιαφυγή, αν βάλουμε διαφάνεια στο δημόσιο, αν συγχωνεύσουμε οργανισμούς, αν ανοίξουμε τα επαγγέλματα, αν χτυπήσουμε την γραφειοκρατία και φέρουμε ξένες επενδύσεις, διότι δεν έρχονται λόγω της γραφειοκρατίας», σημείωσε.

Αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον τότε γενικό διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, στην κουζίνα ενός ξενοδοχείου στο Νταβός, όπου –όπως σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός-, ο κ. Στρος Καν τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, χωρίς να είναι απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ, πέρα από την ήδη υπάρχουσα τεχνική βοήθεια. Σημείωσε ότι βρήκε κλειστές πόρτες από τη Ρωσία, όταν αναζήτησε χρήματα, ενώ εκτίμησε ότι αν δεν υπήρχε ο μηχανισμός, η Ελλάδα θα είχε χρεοκοπήσει. Εξέφρασε επίσης της πεποίθηση ότι η όλη πορεία της χώρας αν είχαμε τρία πράγματα. Συναίνεση, αξιοπιστία και «να δούμε τα πραγματικά προβλήματα. Το χρέος και το έλλειμμα είναι το σύμπτωμα. Μπορεί να πεθάνεις και από τα συμπτώματα, όπως σε μια καρδιακή προσβολή είναι το σύμπτωμα από μια βαθύτερη κατάσταση. Αλλά τα πραγματικά προβλήματα στη χώρα μας είναι αυτή η πελατειακή λειτουργία του κράτους».

«Δεν είπα ποτέ πως οι Έλληνες είναι διεφθαρμένοι. Είπα πως αν νικήσουμε τη συστημική διαφθορά, ο Έλληνας θα δημιουργήσει», διευκρίνισε στη συνέχεια ενώ όπως είπε, τον Οκτώβριο του 2010 ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ έθεσαν θέμα τιμωρητικής απώλειας δικαιώματος ψήφου της χώρας. «Τους απάντησα: “πάρτε πίσω τα λεφτά”», συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, κατηγορώντας τον ότι, ενώ τον κάλεσε στο τηλέφωνο για να επιτευχθεί συναίνεση, εκείνος διέρρευσε την συζήτηση και όξυνε την αντιπαράθεση.

«Το δημοψήφισμα ήταν απάντηση στα σενάρια περί Grexit»

Για το ενδεχόμενο Grexit o πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ επέρριψε ευθύνες στην Ευρωζώνη και κυρίως στη Γερμανία και τον Σόιμπλε, για τη συντήρηση μίας συζήτησης περί του θέματος, τονίζοντας ότι το δημοψήφισμα θα ήταν η απάντηση. Σημείωσε ότι αν είχε διεξαχθεί, θα έληγε η συζήτηση και θα προχωρούσαν οι επενδύσεις. «Η κ. Μέρκελ με στήριξε για το δημοψήφισμα – το είχαμε συζητήσει. Ο κ. Σαρκοζί ήταν έξαλλος, του χαλάσαμε τη ‘γιορτή’ με τους G20», υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου μιλώντας για τις Κάννες. Παραδέχθηκε επίσης ότι «στην επιστροφή από τις Κάννες, στο αεροπλάνο, υπήρξε μία ρωγμή που συνεχίστηκε μέχρι σήμερα και μαστίζει τον χώρο μας».

Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ το νέο ΠΑΣΟΚ;

Για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το νέο ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν είχε μια ευκαιρία, δεν ξέρω αν την έχει ακόμη, να μετεξελιχθεί σε ένα δημοκρατικό αριστερό κόμμα». Για την Κεντροαριστερά, είπε ότι έχει δώσει πολλά στην Ελλάδα. «Εμένα με τίμησε, εγώ ήμουν μέλος απλό, έφτασα πρόεδρος, έφτασα πρωθυπουργός, αλλά για να προχωρήσει αυτός ο χώρος πρέπει να βάλει το διακύβευμα καθαρά στη συνεργασία», τόνισε.

Κάλεσε όσους αρχηγούς κομμάτων ή κινήσεων ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν ένα βασικό πλαίσιο και να ανοίξει ο διάλογος για πιθανή συνεργασία. Είπε ότι δεν έχει διαμορφωθεί κάποια πλατφόρμα και εξέφρασε παράλληλα  τη λύπη του που τελικά δεν είχε γίνει το δημοψήφισμα, όταν ήταν πρωθυπουργός.

Καταλήγοντας, εκτίμησε ότι αν η ΕΚΤ επί Τρισέ έλεγε το 2010 ό,τι είπε αργότερα ο κ. Ντράγκι για τα ελληνικά ομόλογα, «μπορεί να μην χρειαζόμασταν καν το πρόγραμμα». Σημείωσε επίσης ότι ο τέως υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης δεν υπήρξε ποτέ σύμβουλός του στο παρελθόν.

Χρειάζεται άλλη φιλοσοφία για το προσφυγικό

«Χρειάζεται μια άλλη φιλοσοφία. Ο πρόσφυγας και εγώ έχω ζήσει την προσφυγιά, ξέρω τι είναι, δεν πήγα με βάρκα βέβαια αλλά έζησα την εξορία, ο πατέρας μου δυο φορές, ο παππούς μου έξι. Ξέρω τι σημαίνει εξορία και θα έλεγα πολλοί στην Ελλάδα ξέρουν τι σημαίνει προσφυγιά», είπε ο κ. Παπανδρέου. «Ο πρόσφυγας στην Ελλάδα είναι εν δυνάμει δύναμη αλλαγής για τη χώρα του. Είναι όμως και εν δυνάμει και ένας ο οποίος είτε θα παθητικοποιηθεί είτε θα ριζοσπαστικοποιηθεί πολύ αρνητικά και θα είναι μια αρνητική εξέλιξη, όπως είδαμε με κάποιους τζιχαντιστές. Εγώ θέλω η Ευρώπη να επενδύσει στους πρόσφυγες και να τους δει ως μελλοντικούς αρχιτέκτονες, μηχανικούς, οικοδόμους αν θέλετε με την συμβολική έννοια αλλά και την ουσιαστική έννοια της νέας Συρίας αλλά και της νέας Μέσης Ανατολής», πρόσθεσε για το προσφυγικό.

Πηγή: imerisia.gr




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *