Search
Wednesday 21 December 2016
  • :
  • :

Απάντηση του υπ. Υγείας στις φαρμακευτικές εταιρείες για τη νέα φαρμακευτική πολιτική

Ούτε «κόφτης ελπίδας», ούτε «φαρμακευτική φτωχοποίηση», ούτε «πόλεμος» στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στο χώρο του φαρμάκου είναι η νέα φαρμακευτική πολιτική, όπως διαβεβαιώνει με αποψινή του δήλωση -απάντηση στον ΣΦΕΕ- ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Όπως αναφέρει, η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει με τη ρύθμιση για τους ανασφάλιστους την αντιμετώπιση της υγειονομικής φτώχειας στη χώρα, όλοι οι ασφαλισμένοι λαμβάνουν απρόσκοπτα τα φάρμακα που έχουν ανάγκη και ήδη 274.000 ανασφάλιστοι έχουν πάρει το 2016 τα φάρμακά τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία εκ των οποίων, οι 82.000, που πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο της ακραίας φτώχειας, με μηδενική συμμετοχή.

“Είναι γνωστό ότι με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις υπάρχει κλειστός προϋπολογισμός για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα. Ο προϋπολογισμός επιβαρύνεται κάθε χρόνο από την κυκλοφορία και την αποζημίωση νέων καινοτόμων και ακριβών φαρμάκων τα οποία εντάσσονται στη θετική λίστα χωρίς να προηγείται μέχρι σήμερα έλεγχος από μηχανισμό αξιολόγησης (HTA) και διαπραγμάτευση τιμής.

Πρόθεση του υπουργείου Υγείας είναι, μέχρι να λειτουργήσει ένα έγκυρο σύστημα HTA (το οποίο προετοιμάζεται από ειδική επιτροπή του υπουργείου) και να επιταχυνθεί η διαδικασία της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό «φίλτρο» στην έγκριση κυκλοφορίας των καινοτόμων φαρμάκων με βάση την αποζημίωσή τους σε περισσότερες χώρες της Ευρώπης και με έκπτωση που να ανταποκρίνεται στη δύσκολη δημοσιονομική θέση της χώρας” , τονίζει στη δήλωση του, ο υπουργός Υγείας και επισημαίνει ότι μέλημα, του υπουργείου Υγείας είναι η εγγυημένη πρόσβαση των ασθενών στη φαρμακευτική καινοτομία που τεκμηριωμένα έχει θεραπευτικό όφελος και βελτιώνει την ποιότητα ζωής, αλλά και ταυτόχρονα η διασφάλιση της βιωσιμότητας του Συστήματος Υγείας και του Ασφαλιστικού Συστήματος.

“Το υπουργείο Υγείας θα συνεχίσει το θεσμικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους στην αγορά φαρμάκου και θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο συνεννόησης πριν την οριστικοποίηση των μέτρων” καταλήγει ο Α.Ξανθός που τονίζει ότι “πρέπει και οι φαρμακευτικές εταιρείες και κυρίως οι πολυεθνικές να συνειδητοποιήσουν ότι η διαπραγμάτευση μιας κοινωνικά αποδεκτής τιμής αποζημίωσης των καινοτόμων φαρμάκων είναι πλέον επιλογή χωρίς επιστροφή”.

Αντιδράσεις των φαρμακευτικών εταιρειών στη νέα φαρμακευτική πολιτική που σχεδιάζεται

Κόφτης στην ελπίδα για τους ασθενείς είναι τα νέα μέτρα του υπουργείου Υγείας που αφορούν τη φαρμακευτική πολιτική, ενώ καταστροφικές θα είναι οι συνέπειες τους για το δημόσιο σύστημα υγείας και τη βιωσιμότητα του φαρμακευτικού κλάδου, υποστήριξαν σήμερα σε συνέντευξη Tύπου οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

Ο ΣΦΕΕ με βάση τις έως τώρα συζητήσεις και τις πληροφορίες που έχει συλλέξει, εκτιμά ότι τα νέα μέτρα της φαρμακευτικής πολιτικής, παρεμποδίζουν την πρόσβαση των βαρέως και χρονίως πασχόντων ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, επιβραδύνοντας, έως και 4 χρόνια, την είσοδο νέων και σημαντικών φαρμάκων στη χώρα. Αφού θα εισέρχονται στην αγορά εφόσον αποζημιώνονται σε 14 χώρες της ΕΕ (εκ των οποίων οι 7 θα πρέπει να συμμετέχουν στο εθελοντικό σύστημα αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας-HTA).

Τέσσερα χρόνια καθυστέρησης για ασθενείς, που μια καινοτόμος θεραπεία μπορεί να είναι και η μοναδική τους ελπίδα, είναι καταδίκη. Οι ασθενείς αυτοί δεν έχουν την πολυτέλεια του χρόνου, τόνισαν οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ που ανέφεραν ότι τα νέα μέτρα “τιμωρούν” τα νέα φάρμακα με 25 % επιπλέον προκαταβολικών εκπτώσεων (rebate). Φτάνοντας δηλαδή τη συνολική επιβάρυνση των νέων φαρμάκων σε ποσοστό άνω του 60% (rebate όγκου 20% + rebate 25% των νέων φαρμάκων + clawback 17% μέσος όρος).

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης, είπε ότι “με τα μέτρα αυτά μετατρέπονται οι ασθενείς σε πολίτες β΄κατηγορίας και υποκύπτουν σε συνθήκες διευρυμένης ανισότητας. Η Πολιτεία οφείλει πρώτα και πάνω από όλα πρέπει να αποφασίσει τι επιπέδου σύστημα υγείας θέλει για τη χώρα, για τους Έλληνες πολίτες και τους ασθενείς.”

Ακόμη, τονίστηκε πως τα νέα μέτρα -τα οποία ας σημειωθεί δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη επισήμως -απειλούν τη βιωσιμότητα του φαρμακευτικού κλάδου που εδώ και καιρό λειτουργεί πάνω από τα όρια αντοχών του, όπως εκτιμούν στον ΣΦΕΕ. Επίσης, επισημαίνουν ότι σαν να μην είναι αρκετά όλα αυτά, η κυβέρνηση προχωρά σε επιπλέον και μόνιμη αφαίμαξη των φαρμακευτικών εταιριών. Στο ήδη ασφυκτικό πλαίσιο, με clawback και rebates εκτός ελέγχου, αυξάνουν κι άλλο τις φοροεισπρακτικές επιβαρύνσεις, τονίζουν.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Κωνσταντίνος Παναγούλιας, επισήμανε ότι “έχουμε να κάνουμε με μια πραγματική φαρμακευτική φτωχοποίηση. Αν εξοντωθεί ο φαρμακευτικός κλάδος δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμο δημόσιο σύστημα υγείας. Ούτε να στηριχθεί η αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Το φάρμακο είναι η λύση και όχι το πρόβλημα.”

Παράλληλα, τα στελέχη και τα μέλη του συνδέσμου υπογράμμισαν πως έχουν καταθέσει έγκαιρα στο υπουργείο Υγείας εφικτές, κοστολογημένες, και δοκιμασμένες με επιτυχή αποτελέσματα λύσεις, αλλά ποτέ δεν συζητήθηκαν. Λύσεις που σέβονται τις δημοσιονομικές δυνατότητες και δεσμεύσεις της χώρας, αλλά αγνοήθηκαν προκλητικά.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *