Search
Thursday 9 February 2017
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Αλ. Τσίπρας: Να εφαρμοστεί η συμφωνία του Μινσκ για την ειρήνη στην Ουκρανία (Βίντεο)

Print Friendly

Θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ουκρανίας, αλλά και τις παγκόσμιες εξελίξεις συζήτησαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ουκρανός ομόλογό του Βολοντίμιρ Γκρόισμαν, όπως ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών μετά τη συνάντηση.

«Θέλω να σημειώσω ότι η Ελλάδα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ευρύτερη Παρευξείνια γειτονιά, με την οποία συνδέεται με δεσμούς», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας πως «πάνω από 100.000 Ουκρανοί πολίτες ελληνικής καταγωγής ζουν στην Ουκρανία και μιλούν την ελληνική γλώσσα».

«Στη βάση αυτή κουβεντιάσαμε για τις διμερείς μας συνεργασίες. Βρισκόμαστε σε μια νέα μεταβατική φάση για τις παγκόσμιες εξελίξεις και οι χώρες μας πρέπει να ενισχύσουν τον διάλογο και για την εξασφάλιση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή. Να εφαρμοστεί η συμφωνία του Μινσκ για την ειρήνη στην Ουκρανία», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική συνεργασία, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «αποφασίσαμε την πραγματοποίηση της διυπουργικής συνάντησης το προσεχές διάστημα» και τόνισε ότι υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες μπροστά μας.

«Σε ό,τι αφορά τις περιφερειακές εξελίξεις παρακολουθούμε με ανησυχία την αναζωπύρωση των εντάσεων. Η Ελλάδα υποστηρίζει σε όλα τα φόρα την ανάγκη ειρήνης στην Ουκρανία», συμπλήρωσε.

Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική τη συνάντηση που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Βολοντίμιρ Γκρόισμαν, αφού τον ευχαρίστησε για την επίσκεψή του, η οποία, όπως είπε, ήταν και η πρώτη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουκρανία δήλωσε: «Έχουμε μεγάλο περιθώριο για οικονομικές συνεργασίες, συζητήσαμε θέματα ασφαλείας και διμερείς σχέσεις για τη συνεργασία των δύο χωρών».

Διήμερη επίσκεψη Αλ. Τσίπρα στην Ουκρανία

Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ουκρανία πραγματοποιεί από σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της οποίας θα έχει συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, αλλά και με τους εκπροσώπους του τοπικού, πολυπληθούς ελληνικού στοιχείου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έρχεται στην Ουκρανία σε μια πολύ επικίνδυνη για την περιοχή, συγκυρία: φάση αναζωπύρωσης των εχθροπραξιών με άλλα λόγια, παρά ταύτα υπάρχει σειρά λόγων για την επίσκεψη αυτή, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πρώτα από όλα, το γεγονός ότι η Αθήνα ακολουθεί πιστά το δόγμα της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Από εκεί και πέρα, οι εξελίξεις στην Ουκρανία καθορίζουν σε κάποιο, μεγάλο, βαθμό τις ευρω-ρωσικές σχέσεις, γι’ αυτό και αξιολογούνται ως ιδιαίτερα σημαντικές από το Μέγαρο Μαξίμου. Στα παραπάνω θα πρέπει κανείς να προσθέσει το γεγονός ότι οι αμερικανο-ρωσικές σχέσεις εισέρχονται σε νέα φάση, μετά την εκλογή του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, μέρος της οποίας αποτελεί ασφαλώς η Παρευξείνια «γειτονιά». Πόσο μάλλον που στην Ουκρανία ζουν αρκετές χιλιάδες Ουκρανών ελληνικής καταγωγής, κάποιοι από τους οποίους σε πολύ επικίνδυνες περιοχές.

ΠΗΓΗ ΕΡΤ/ΑΠΕ-ΜΠΕ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *