Search
Wednesday 21 December 2016
  • :
  • :

Αλ. Τσίπρας: Δίκαιη ανάπτυξη και γενναίες αποφάσεις

Μήνυμα ότι το όραμα της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη να μην αφορά μόνο αριθμούς αλλά να ανακουφίσει όλους εκείνους που έκαναν τεράστιες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης και της σταθερότητας, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε ότι αυτό προϋποθέτει γενναίες αποφάσεις από όλους τους εταίρους για να μην ξανακυλήσει η Ελλάδα στην αβεβαιότητα και να σταλεί το σήμα ότι η κρίση είναι παρελθόν.

Όπως είπε στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, θα ενημερώσει για «τη θετική πορεία της οικονομίας, για την υπεραπόδοση των εσόδων και την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Υπογράμμισε τη σημασία που δίνεται στην ανακούφιση εκείνων που έκαναν τεράστιες θυσίες και ζήτησε να σταλεί σήμα στους επενδυτές ότι «η Ελλάδα από μέρος της κρίσης έγινε μέρος της λύσης» τόσο για την οικονομία όσο και για τη γεωπολιτική σταθερότητα της περιοχής.

Οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία είναι εξαιρετικά θετικές για τον επόμενο χρόνο, όπου αναμένεται ανάπτυξη της τάξης του 2,7%, ενώ για το 2018 αναμένεται ανάπτυξη της τάξης του 3,1%, ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Αυτό το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης προϋποθέτει σχέδιο, επιμονή, υπομονή, αλλά προϋποθέτει και γενναίες αποφάσεις. Γενναίες αποφάσεις από όλους τους εταίρους, ώστε όχι μόνο να μην επιτρέψουμε να ξανακυλήσει η Ελλάδα στην αβεβαιότητα, αλλά να στείλουμε και ένα ισχυρό σήμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι οι θυσίες των Ελλήνων έπιασαν τόπο και ότι η κρίση αποτελεί οριστικά παρελθόν. Με δύο λόγια ότι η Ελλάδα από μέρος της κρίσης έγινε πια μέρος της λύσης, τόσο σε ό,τι αφορά την οικονομία, όσο όμως και σε ό,τι αφορά και τη γεωπολιτική σταθερότητα της περιοχής μας.

Για το προσφυγικό αναφέρθηκε στο νέο σχέδιο δράσης που συζητήθηκε και στη Σύνοδο Κορυφής και προβλέπει την επιτάχυνση των επιστροφών στην Τουρκία αλλά και των μετεγκαταστάσεων, ενώ, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, θα εξεταστεί ο τρόπος στήριξης των ελληνικών νησιών «που σηκώνουν παρά τις οικονομικές δυσκολίες ένα μεγάλο βάρος που αναλογεί στην Ευρώπη».

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. θα έχει ενεργό ρόλο και εκτίμησε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα στο οποίο θα δοκιμαστεί το βάθρος των ευρωτουρκικών σχέσεων όσο και η βούληση της Τουρκίας για εξεύρεση βιώσιμης και δίκαιης λύσης.

Επανέλαβε την ελληνική θέση για λύση χωρίς εγγυήσεις, χωρίς στρατό κατοχής και χωρίς φόβο για οποιονδήποτε Κύπριο.

Αναφέρθηκε στις ευρωτουρκικές σχέσεις υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες μετά το πραξικόπημα το οποίο και χαρακτήρισε «αποτρόπαιο».

Υπογράμμισε τις αρνητικές επιπτώσεις «της διόγκωσης του εθνικισμού», ενώ αναφέρθηκε στην αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάννης διαμηνύοντας ότι «δεν θα ανεχθούμε όποια αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, υπάρχει ανάγκη υπεράσπισης της πολυεπίπεδης συνεργασίας. Ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας αλλά με πλήρη εφαρμογή των κριτηρίων.

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την τοποθέτησή του κάνοντας μνεία στις συζητήσεις με τη γερμανική πλευρά που δεν ήταν πάντα εύκολες αλλά όπως είπε «στις δύσκολες στιγμές διαμορφώνονται σταθερές σχέσεις. Οι σχέσεις μας διακρίνονται για την ευθύτητα και τη σταθερότητά τους».

Επανέλαβε τη θέση του ότι η περίοδος απαιτεί «ένα νέο όραμα και γενναίες αποφάσεις. Αλληλοεκτίμση και διαρκή προσπάθεια να αποφευχθεί περαιτέρω αβεβαιότητα».

«Κοινός στόχος να απεγκλωβιστούμε από τις πολλαπλές κρίσεις σφυρηλατώντας το κοινό όραμα» είπε και τόνισε ότι κοινή επιδίωξη είναι μια ισχυρή Ευρώπη».

ΠΗΓΗ naftemporiki.gr




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *