Search
Friday 5 August 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

«Αγωνιζόμαστε για να αναστρέψουμε την καταστροφική πορεία, στην οποία οδηγήθηκε η χώρα από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ»

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στο Liberal.gr, ανέφερε ότι όσοι μιλούν για αιφνιδιασμό ή σκοπιμότητα, με αφορμή τον εκλογικό νόμο, είτε αγνοούν ότι η απλή αναλογική αποτελεί πάγιο αίτημα όλων των αριστερών προοδευτικών κομμάτων της χώρας, είτε παραπληροφορούν για μικροπολιτικούς λόγους, ενώ είναι «οι ίδιοι, οι οποίοι επιθυμούν τη διαιώνιση του σημερινού καλπονοθευτικού εκλογικού συστήματος, σύμφωνα με το οποίο η ψήφος όσων επιλέγουν το πρώτο κόμμα είναι «πιο ίση» από τις ψήφους στα υπόλοιπα, αφού μετράει περισσότερο στην κατανομή των εδρών».

Η Ρ. Σβίγκου σημείωσε ότι το ζήτημα του εκλογικού νόμου εντάσσεται σε ένα συνολικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων των πολιτικών θεσμών, ενώ αποσυνέδεσε το θέμα του εκλογικού νόμου από την προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο, λέγοντας: «Όσοι ονειρεύονται εκλογές το φθινόπωρο, θα τους συνέστηνα να καθίσουν το καλοκαίρι και να σκεφτούν κάτι πιο εποικοδομητικό και παραγωγικό, τόσο για τους ίδιους, όσο, κυρίως, για την κοινωνία και το μέλλον της χώρας».

Ερωτηθείσα για το ΕΚΑΣ, υπενθύμισε τη «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και την πλήρη και άμεση κατάργηση του ΕΚΑΣ, δύο μέτρα, που η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχε αποδεχθεί και προσυπογράψει», πρόσθεσε ότι η σημερνικη κυβέρνηση «έδωσε μάχη για να μην ισχύσουν αυτές οι άδικες αφαιμάξεις του λαϊκού εισοδήματος, μία μάχη που έληξε με ένα καλύτερο αποτέλεσμα, αν και όχι το επιθυμητό» και υποστήριξε ότι «το πρόβλημα θα επιλυθεί με την εφαρμογή της εθνικής σύνταξης, αλλά ως τότε η κυβέρνηση οφείλει να προβεί σε όλες τις δυνατές κινήσεις στήριξης όλων όσοι πλήττονται από την εφαρμογή των συγκεκριμένων ρυθμίσεων».

Σε ό,τι αφορά τη στάση των ΜΜΕ απέναντι στην κυβέρνηση πριν και μετά το δημοψήφισμα, η κ. Σβίγκου τόνισε ότι «όταν οι μεγάλοι τηλεοπτικοί σταθμοί έσπρωχναν ηλικιωμένους μπροστά στα ΑΤΜ γιατί δεν έκαναν δηλώσεις υπέρ του ΝΑΙ, όταν ακούγονταν από παρουσιαστές ότι «τι να κάνουμε; Όλες οι κοινωνικές τάξεις είναι με το ΝΑΙ», μάλλον δεν λοιδορούσαν την κυβέρνηση». «Το δημοψήφισμα προκηρύχθηκε για να αποφασίσει ο λαός επί μίας συγκεκριμένης πρότασης συμφωνίας. Στο διάγγελμά του, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τονίσει ότι αυτό που επιδιώκουμε είναι να κλείσουμε μία συμφωνία επωφελή και κοινωνικά δίκαιη. Μάλλον μπερδεύετε την προπαγάνδα των ΜΜΕ με τη θέση της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Να θυμίσω, επίσης, ότι ο λαός ξαναρωτήθηκε, για τη νέα συμφωνία, και μάλιστα με εκλογές», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού εντάσσει το ΠΑΣΟΚ στις προοδευτικές δυνάμεις, πρότεινε συγκυβέρνηση στους ΑΝΕΛ, απάντησε ότι το ΠΑΣΟΚ, πριν από λίγους μήνες, παρουσίασε πρόταση για το εκλογικό σύστημα, στην οποία περιλαμβανόταν η απλή αναλογική, ενώ τώρα δεν την ψηφίζει και συντάσσεται με τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη. «Από τη μία μεριά παρουσιάζεται ως τμήμα ενός προοδευτικού πόλου, κι από την άλλη δρα ως ουρά της ΝΔ. Με ποιο, ακριβώς, ΠΑΣΟΚ να συγκυβερνήσουμε; Με αυτό του κ. Βενιζέλου, του εμπνευστή του PSI, του πιο πιστού σύμμαχου του κ. Σαμαρά, που συγκυβέρνησε με τον κ. Μπαλτάκο; Ή με αυτό της κ. Γεννηματά, που συμπορεύεται με τον κ. Μητσοτάκη;», είπε χαρακτηριστικά.

Με αφορμή ερώτηση για την ψήφιση του εκλογικού νόμου, η κ. Σβίγου τόνισε ότι χρειάζεται «περισσό θράσος» για να κατηγορείται ο ΣΥΡΙΖΑ και για παραμικρή σχέση με την Χρυσή Αυγή, «όταν η ΝΔ του κ. Μπαλτάκου, του κ. Γεωργιάδη και του κ. Βορίδη, είτε συνομιλούσε παρασκηνιακά με την Χρυσή Αυγή, είτε διαγωνιζόταν μαζί της σε ακροδεξιά ρητορεία, και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το ΚΚΕ, έδινε μάχες, μέσα και έξω από τη Βουλή, εναντίον της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης». «Αλλά, αφού έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο αντιστροφής της πραγματικότητας, θα πρότεινα να μετρήσετε σε πόσες ψηφοφορίες στη Βουλή, η Χρυσή Αυγή ψήφισε το ίδιο με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Βέβαια, φαίνεται ότι τότε οι ψήφοι τους, ως εκ θαύματος, δεν προσμετρούνταν», πρόσθεσε.

Αναφορικά με την πρόταση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ για Εξεταστική Επιτροπή από το 2000 σε ό,τι αφορά τις «πτυχές της χρεοκοπίας», υπογράμμισε ότι «όσο περισσότερο στοχευμένη είναι μία έρευνα, τόσο πιο εύκολα και γρήγορα φτάνει στην αποκάλυψη της αλήθειας. Το κρίσιμο, επίσης, είναι να θες να φωτίσεις πτυχές της κρίσης και όχι απλώς να πετάξεις επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, όπως η πρόταση της ΝΔ για Εξεταστική για το περιβόητο Plan X.»

Ερωτηθείσα για την παρουσία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στα «παράθυρα» της «διαπλοκής που καταγγέλει», η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος απάντησε πως αν δεν είχαν παρουσία τα στελέχη του, θα εγκαλούνταν ότι κρύβονται και δεν αντέχουν τη δημόσια κριτική. Υπενθύμισε, δε, ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα, «οι ραδιοτηλεοπτικοί δίαυλοι αποτελούν δημόσιο αγαθό, οπότε δεν πρόκειται για τα «παράθυρά τους»», για να συμπληρώσει ότι με τον διαγωνισμό για την αδειοδότηση, πρώτα των τηλεοπτικών σταθμών και, σύντομα, των ραδιοφωνικών συχνοτήτων, «ο ΣΥΡΙΖΑ, με αδιάβλητες διαδικασίες, προχωρά στην εξυγίανση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου και τον τερματισμό του καθεστώτος παρανομίας, διαπλοκής και ασυδοσίας που άπλωνε τα πλοκάμια του στην πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου για περισσότερο από 25 χρόνια». Όπως επεσήμανε, οι όροι του διαγωνισμού είναι ίδιοι για όλους τους συμμετέχοντες και απέρριψε οποιαδήποτε σκέψη για εύνοια της κυβέρνησης προς ορισμένους εις βάρος κάποιων άλλων.

Ταυτόχρονα, η κ. Σβίγκου δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε όσα αποκαλύφθηκαν στην Εξεταστική της Βουλής για τα δάνεια των ΜΜΕ, λέγοντας: «Υπερχρεωμένοι τηλεοπτικοί σταθμοί έπαιρναν δάνεια από τράπεζες που ανακεφαλαιοποιήθηκαν με χρήματα των πολιτών, χωρίς εγγυήσεις ή με εγγύηση την… ταινιοθήκη τους. Κι όχι μόνο έπαιρναν, σκανδαλωδώς, δάνεια, αλλά ούτε κι αυτά δεν αποπλήρωναν. Για ένα τέτοιο «υγιές» και «διαφανές» καθεστώς μιλάμε».

Σε ό,τι αφορά τις αποδοκιμασίες εις βάρος υπουργών και ερωτηθείσα αν «ξαφνικά έπαψαν να υπάρχουν οι αγανακτισμένοι πολίτες (για τους οποίους προηγουμένως μιλούσε ο ΣΥΡΙΖΑ) και οι επιθετικοί προς τους υπουργούς έγιναν ακροδεξιοί;», απάντησε ότι ουδέποτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε κατά το παρελθόν, ούτε και σήμερα, δεν ήταν αντίθετος σε δημόσιες διαμαρτυρίες ανθρώπων, οι οποίοι προασπίζονται δικαιώματα και κατακτήσεις. Ποτέ, όμως, δεν υπέθαλψε αντισυγκεντρώσεις σε κομματικές ομιλίες και εκδηλώσεις. «Μία συγκέντρωση εργαζομένων για την προάσπιση της δημόσιας υγείας ή παιδείας είναι κάτι ριζικά διαφορετικό από τον βανδαλισμό κομματικών γραφείων ή την προσπάθεια ματαίωσης μίας δημόσιας ομιλίας. Αυτά προσιδιάζουν σε άλλους χώρους, κι όχι στην Αριστερά», είπε χαρακτηριστικά.

Η κ. Σβίγκου απέδωσε στο ΠΑΣΟΚ την προβολή κατηγοριών ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται σε ΠΑΣΟΚ» και τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν ήταν και ποτέ δεν θα γίνει ΠΑΣΟΚ».

«Είτε αρέσει σε κάποιους, είτε όχι, τόσο την εποχή του λαϊκισμού και των Πακέτων Ντελόρ, όσο και την εποχή του εύκολου πλουτισμού, της Ολυμπιάδας, του Χρηματιστηρίου, των μεγάλων δημόσιων έργων που συνοδεύονταν από ακόμα μεγαλύτερες μίζες, υπήρξε ένα κόμμα της Αριστεράς που αγωνιζόταν, με τις μικρές του δυνάμεις, για την κοινωνική προκοπή, για τα δικαιώματα, για το περιβάλλον, για αξίες και ιδανικά. Αγωνιστήκαμε τότε, σε χρόνια δύσκολα. Κι αγωνιζόμαστε ακόμα, για να αναστρέψουμε την καταστροφική πορεία, στην οποία οδηγήθηκε η χώρα από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Κι αν κάποια στιγμή βρεθήκαμε να συμπορευόμαστε και με ανθρώπους που απεγκλωβίστηκαν από το συγκεκριμένο κόμμα, που έκαναν την υπέρβασή τους, αυτό έγινε στη βάση του προγράμματός μας. Βλέπετε, δεν μπορούν όλοι να συστρατεύονται με τον κ. Γεωργιάδη, τον κ. Μπαλτάκο ή τον κ. Παπασταύρου», κατέληξε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΗΓΗ avgi.gr




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *