Επικαιρότητα

Χταπόδι Κρασάτο

ΧΤΑΠΟΔΙ ΚΡΑΣΑΤΟ
Η νηστεία καλά κρατεί κι έτσι ήρθε η ώρα για ένα παραδοσιακό και νόστιμο πιάτο! Το χταπόδι, κλασσικό φαγητό της σαρακοστής, είναι ένας ξεχωριστός μεζές για τις μέρες αυτές, ιδανικό για βούτες στη σάλτσα με φρέσκο ψωμί! Η σνταγή είναι από την ταβέρνα «Ζήκος» στο Γέρακα Λακωνίας, και αν την κάνετε, το χταπόδι σας θα βγει… λουκούμι.Ξεχωρίζει για την απλότητα της παρασκευής του και τα λίγα, αλλά εξαιρετικά υλικά του. Το ροζέ κρασί είναι που δίνει ξεχωριστό άρωμα στο πιάτο αυτό.

Υλικά:

1 χταπόδι φρέσκο ή κατεψυγμένο (ένα έως δύομιση κιλά περίπου)
Κόκκινο ή ροζέ κρασί ξηρό (2 κούπες ή μέχρι 1 ½ λίτρο αναλόγως με το χταπόδι)
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
Δυο μέτριες ντομάτες τριμμένες στο τρίφτη
1 μέτριο κρεμμύδι
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Πλένουμε το χταπόδι πολύ καλά (αν είναι κατεψυγμένο το αφήνουμε να ξεπαγώσει σε θερμοκρασία δωματίου) βγάζουμε το μαύρο «ρύγχος» που είναι ανάμεσα στα πλοκάμια του κι αδειάζουμε τη «σακούλα του». Αν είναι μεγάλο σε μέγεθος, το χωρίζουμε στα πλοκάμια του. Το βάζουμε σε μια κατσαρόλα και το αφήνουμε να βράσει σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι να αρχίσει να «πίνει» τα υγρά του. Μόλις ελαττωθούν πολύ, ρίχνουμε σιγά-σιγά το κόκκινο ή το ροζέ κρασί. Ο συνολικός χρόνος βρασίματος εξαρτάται από το μέγεθος του χταποδιού. Προσθέτουμε όσο κρασί χρειαστεί μέχρι να γίνει μαλακό. Όταν είναι σχεδόν έτοιμο και πριν ν’ απορροφήσει τα τελευταία υγρά του,προσθέτουμε το κρεμμύδι περασμένο στο multi, τις δυο ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη, ελάχιστη ζάχαρη στη μύτη του κουταλιού για να φύγει το»ξυνό» της ντομάτας  και το ελαιόλαδο και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να πήξει η σάλτσα του. Στο τέλος, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.

Συνοδέψτε το με ένα ποτήρι κόκκινο ή ροζέ κρασί.

Φωτογραφία: foodspells.wordpress.com

Χριστίνα Θεοχάρη

Χριστίνα Θεοχάρη

Μ.Α. in Language, Literature and Thought



Βιογραφικό…




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *