Επικαιρότητα

Συντριβή F-16: Τραγωδία, 10 οι νεκροί

Συντριβή F-16: Τραγωδία, 10 οι νεκροί
Σε τραγωδία μετατρέπεται το δυστύχημα της συντριβής του ελληνικού F-16D στην Ισπανία. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού της χώρας Μαριάνο Ραχόι σε δέκα ανέρχονται οι νεκροί, οι δύο Έλληνες πιλότοι του μαχητικού και οκτώ Γάλλοι και άλλου 19 έχουν τραυματιστεί

Το F-16D της 341 Μοίρας της 111ης πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο είχε μετασταθμεύσει στην αεροπορική βάση Λος Γιανος στην επαρχία Αλμπαθέτε της κεντρικής Ισπανίας, όπου υπάρχει σχολή πιλότων του ΝΑΤΟ. Κατά τη διάρκεια της απογείωσης στην πίστα της αεροπορικής βάσης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ισπανικού υπουργείου Άμυνας, το αεροσκάφος «τη στιγμή της απογείωσης υπέστη απώλεια ισχύος και συνετρίβη σε χώρο στάθμευσης αεροσκαφών» της βάσης. Το μαχητικό «έπεσε σε πολλά από τα αεροπλάνα τα οποία βρίσκονταν εκεί προκαλώντας ζημιές».

Από τους τραυματίες οι εννέα είναι Ιταλοί, ενώ πέντε από τους τραυματίες διακομίστηκαν σε μια εξειδικευμένη μονάδα εγκαυμάτων στο νοσοκομείο La Paz της Μαδρίτης, ενώ οι υπόλοιποι νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της Αλμπαθέτε.

Σήμερα αναμένονται στην Ισπανία ο αρχηγός του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) Χρήστος Βαΐτσης και ο γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λεντριάν, ενώ άμεσα μετέβη στο στη στρατιωτική βάση που έγινε το δυστύχημα ο υπουργός Άμυνας της Ισπανίας Πέδρο Μορένες.

Το αεροσκάφος συμμετείχε στην 1η εκπαιδευτική σειρά Αέρος για το 2015 του προγράμματος τακτικής ηγεσίας (Tactical Leadership Programme – TLP) που διεξάγεται στην ισπανική βάση από τις 19 Ιανουαρίου έως τις 13 Φεβρουαρίου -ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης πιλότων των ενόπλων δυνάμεων κρατών-μελών του NATO, μαζί με άλλα τρία ελληνικά μαχητικά F-16.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *