Επικαιρότητα

Σε τροχιά περιφερειακής υπερδύναμης η Τουρκία. Εμείς;

Σε τροχιά περιφερειακής υπερδύναμης η Τουρκία. Εμείς;
Σε αναπροσαρμογή των εξοπλιστικών της προγραμμάτων προχώρησε τις προηγούμενες μέρες η Τουρκία, δια στόματος του πρωθυπουργού της Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος έθεσε τον ορίζοντα υλοποίησης τους το 2022.

Τα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας χωρίζονται σε δύο μεγάλες βασικές κατηγορίες: η πρώτη αφορά την αγορά νέων οπλικών συστημάτων και η δεύτερη τη συντήρηση των ήδη υπαρχόντων με βασικότερο την εύρεση ανταλλακτικών.

JSF

H Τουρκία συμμετέχει στην κοινοπραξία που κατασκευάζει το F-35 και συνολικά προβλέπεται ότι σε πρώτη φάση θα αγοράσει 100 περίπου μαχητικά, όταν αυτά είναι έτοιμα για τις επιχειρησιακές της ανάγκες. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, το σύνολο των αεροσκαφών αυτού του τύπου, υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσουν να παραλαμβάνονται από 2019 και θα έχουν ενταχθεί στην τουρκική πολεμική αεροπορία μέχρι το 2030.

TFX

Το δεύτερο και φιλόδοξο πρόγραμμα που σχεδιάζει η Τουρκία είναι να κατασκευάσει δικό της μαχητικό. Ο Α. Νταβούτογλου, εξήγγειλε την έναρξη του σχεδιασμού του τουρκικού μαχητικού με τον κωδικό «TFX». Η ιδέα για το τουρκικό μαχητικό που θα σχεδιαστεί και θα κατασκευαστεί εξολοκλήρου στην Τουρκία, έχει ξεκινήσει από το 2010, έχει σκοπό να αντικαταστήσει τα F-16 και επιχειρεί παράλληλα με το F-35. Και σε αυτό τον τομέα η Τουρκία φιλοδοξεί να εντάξει το δικό της μαχητικό στις ένοπλες δυνάμεις της μέχρι το 2022-23.

CH-47F Chinook

Το τρίτο πρόγραμμα αφορά την αγορά πέντε επιπλέον μεταφορικών ελικοπτέρων CH-47F Chinook. Πρόκειται για νέα εξελιγμένα ε/π τα οποία χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά κυρίως στρατιωτών. Η Τουρκία είχε προγραμματίσει την αγορά έξι ε/π CH-47F Chinook τα οποία αναμένεται να ενταχθούν σταδιακά στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, ανεβάζοντας συνολικά τον αριθμό των ελικοπτέρων αυτού του τύπου σε 11.

Τ-LORAMIDS

Το τέταρτο πρόγραμμα αφορά πυραυλικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς Τ-LORAMIDS. Το πρόγραμμα αυτό εξαγγέλθηκε επισήμως το 2014 και βρίσκεται στο στάδιο των διαβουλεύσεων με εταιρίες από την Κίνα, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Ιταλία. Διακαής πόθος της Τουρκίας είναι τα ρωσικά οπλικά συστήματα, αλλά ο Βλ. Πούτιν δεν είναι διατεθειμένος να πουλήσει στην Τουρκία σύγχρονα οπλικά συστήματα και τεχνογνωσία και γι’ αυτό το λόγο η «Υψηλή Πύλη» προσπαθεί να τα πάρει «μέσω Κίνας». Όμως στην πραγματικότητα, η Κίνα δεν διαθέτει τα ίδια πυραυλικά συστήματα με τη Ρωσία, διότι και εκείνη έχει εξελίξει τα δικά της ή κάποια που βασίζονται σε ρωσικά με βάσει τη δική της τεχνογνωσία.

ΜΡΤ-76

Το πέμπτο πρόγραμμα αφορά τo νέο τυφέκιο μάχης ΜΡΤ-76 των 7.62 χιλ, για τις χερσαίες δυνάμεις της Τουρκίας. Η εξαγγελία του Τούρκου πρωθυπουργού αφορούσε τη μαζική παραγωγή σε πρώτη φάση 36.000 τεμαχίων.

Συντήρηση-ανταλλακτικά

Βασικό πρόγραμμα για την Τουρκία είναι εξεύρεση ανταλλακτικών για πολλά από τα μέσα που χρησιμοποιεί, καθώς σήμερα, αρκετά από αυτά, προέρχονται από κανιβαλισμό αυτών που έχουν αποσυρθεί.

Ήδη από την αμερικανική πλευρά ανακοινώθηκε ότι Ιταλία και Τουρκία θα αναλάβουν τη συντήρηση των κινητήρων των F-35Α για την Ευρώπη από το 2018.

Στο πλαίσιο αναζήτησης ανταλλακτικών η Τουρκία θα επιχειρήσει να συνάψει συμφωνίες κυρίως με τις ΗΠΑ για την κατασκευή στο έδαφός της διαφόρων ανταλλακτικών (αφού η συντριπτική πλειοψηφία των οπλικών της συστημάτων είναι αμερικανικά). Ειδικά το τελευταία, αν το πετύχει, θα αναγκάσει και χώρες όπως η Ελλάδα να εξαρτώνται από την Τουρκία για τα ανταλλακτικά τους όπως π.χ. των F-16.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *