Επικαιρότητα

Ο «μαγικός» κόσμος του φωτορεπορτάζ από τον Γιάννη Μπεχράκη

Ο «μαγικός» κόσμος του φωτορεπορτάζ από τον Γιάννη Μπεχράκη
Μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις, αναφέρει μια κινέζικη παροιμία. Σε αυτόν τον «μαγικό» κόσμο της εικόνας και του φωτορεπορτάζ είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν φοιτητές του τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της ανοιχτής ομιλίας που πραγματοποίησε ο γνωστός Έλληνας φωτορεπόρτερ του παγκόσμιου ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, Γιάννης Μπεχράκης.

Οι φοιτητές του τμήματος είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα φωτογραφικό δείγμα της δουλειάς του και να ταξιδέψουν μέσα από τις εικόνες σε γεγονότα που απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα. Ο κ. Μπεχράκης μίλησε για την αρχή της καριέρας του, τη πολύχρονη συνεργασία του με το παγκόσμιο πρακτορείο ειδήσεων, καθώς και για τις δυνατές εμπειρίες που βιώνει συνεχώς μέσα από το επάγγελμα που τόσο αγαπά.

«Δεν ήθελα να κάνω ένα επάγγελμα που “θα χτυπάω κάρτα και θα φοράω γραβάτα”. Ήθελα να ταξιδεύω» δηλώνει ο ίδιος. Το πάθος του για τη φωτογραφία γεννήθηκε όταν διάβασε για πρώτη φορά ένα βιβλίο σχετικό με τις τεχνικές της φωτογραφίας και στη συνέχεια πήγε στην αντίστοιχη σχολή, προκειμένου να μελετήσει πλέον το «αντικείμενο» που τον είχε κερδίσει ολοκληρωτικά. Η συνεργασία του με το πρακτορείο Reuters ήρθε αργότερα, μετά την προσωρινή πρόσληψή του για το Πανευρωπαϊκό Κύπελλο μπάσκετ τον Ιούνιο του 1987. Αμέσως, το ταλέντο και η σκληρή δουλειά του απέδωσαν καρπούς, όταν δέχτηκε να δουλέψει μόνιμα πλέον για το γνωστό πρακτορείο λίγους μήνες αργότερα.

«Να είστε θαρραλέοι και να παίρνετε ρίσκα» δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μπεχράκης έχει καλύψει σπουδαία γεγονότα, ενώ έχει λάβει μέρος σε αποστολές σε μάχες στη Λιβύη, την Ουκρανία και πιο πρόσφατα στο Κομπάνι της Συρίας. Οι φωτογραφίες του μεταφέρουν τον καθένα στη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου και μαρτυρούν την ωμή βία που διαπράττει το ανθρώπινο είδος. Κάθε φωτογραφία του μονοπωλεί το ενδιαφέρον σε παγκόσμιο επίπεδο και ευαισθητοποιεί τόσο τους πολίτες όσο και τους ηγέτες των χωρών, προτρέποντας τους να επιδιώξουν ένα καλύτερο αύριο. Εικόνες πολέμου, καταστροφής και υποσιτισμένων ανθρώπων καθώς και εικόνες ανθρώπων που σώζονται, που διαμαρτύρονται για τα δικαιώματά τους, που πανηγυρίζουν είναι λίγες μόνο από τη φωτογραφική ποικιλία που διαθέτει ο Έλληνας φωτορεπόρτερ.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, μοιράστηκε με τους φοιτητές εμπειρίες και αναμνήσεις, όπως εκείνη στη Λιβύη το 2011, όταν επισκέφθηκε το μόνο νοσοκομείο της περιοχής με σκοπό να αποθανατίσει τις συνέπειες του πολέμου στα σώματα των θυμάτων. «Οι γιατροί προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να σώσουν τους ανθρώπους. Είχαν στήσει ακόμα και τέντα στο παρκινγκ του νοσοκομείου για να περιθάλψουν όσους δεν χωρούσαν μέσα. Ένας γιατρός κρατούσε την αρτηρία του τραυματία για να σταματήσει την αιμορραγία». Πρόκειται για δυνατές εικόνες, οι οποίες αντικατοπτρίζουν την ανθρώπινη βαρβαρότητα σε όλο της το μεγαλείο.

Στο τέλος της ομιλίας του, οι φοιτητές και άλλοι ενδιαφερόμενοι είχαν την ευκαιρία να θέσουν τις ερωτήσεις τους και να δηλώσουν τον προβληματισμό τους σχετικά με το επάγγελμα ενός φωτορεπόρτερ. «Είναι επικίνδυνο επάγγελμα και χρειάζεται να θυσιάζεις πολλά πράγματα από τη ζωή σου. Σου χαρίζει όμως ασύλληπτες εμπειρίες και σε μαθαίνει να ρισκάρεις, κάτι που είναι πολύ σημαντικό». Ο Γιάννης Μπεχράκης αγαπά τη δουλειά του και δεν διστάζει να το δείξει και να το μεταδώσει στους φοιτητές του τμήματος μέσα από την ευχάριστη ενέργεια και διάθεση για κουβέντα μαζί τους.

Κορίνα Φλεβάρη

Κορίνα Φλεβάρη

Φοιτήτρια/Δημοσιογράφος


Βιογραφικό…




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *