Επικαιρότητα

Ολλανδία, το επόμενο κανόνι της Ευρώπης!

Ολλανδία, το επόμενο κανόνι της Ευρώπης!
Με οικονομικό ναρκοπέδιο μοιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση με δεδομένη την κατάσταση στη χώρα μας, στην  Κύπρο, αλλά βεβαίως και στην Ισπανία, και στην Ιταλία. Μπορεί λοιπόν “ η Μεσόγειος να φλέγεται”, αλλά η βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της ευρωζώνης ακούει στο όνομα: Ολλανδία.
Ολοένα και περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές τολμούν πλέον να το ξεστομίσουν: Η Ολλανδία θα πέσει θύμα της οικονομικής κρίσης.!  Χαρακτηρίζουν μάλιστα την κρίση στη χώρα ως “υποβρύχια”.
“Υποβρύχια” κρίση
“Υποβρύχια” είναι μια καλή περιγραφή της κρίσης σε μια χώρα όπου μεγάλα τμήματα του εδάφους είναι κάτω από το επίπεδο της θάλασσας. Κατά ειρωνικό τρόπο, η Ολλανδία θεωρείται ευρέως ως ένα μοντέλο οικονομίας,  το οποίο αντιμετωπίζει το είδος της κρίσης στην αγορά ακινήτων που έχει επηρεάσει μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ισπανία μέχρι τώρα. Οι τράπεζες στην Ολλανδία έχουν αντλήσει  δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων των δανείων στην αγορά real estate από το 1990, χωρίς να διασφαλiστεί ουδέποτε ότι οι δανειολήπτες είχαν επαρκείς εγγυήσεις.
Έμπειροι αναλυτές αναφέρουν πως κανένα έθνος στη ζώνη του ευρώ δεν παρουσιάζει τόσο βαθύ χρέος, όπως η Ολλανδία, όπου οι τράπεζες έχουν ένα συνολικό ποσό περίπου € 650 δισεκατομμύρια!! σε στεγαστικά δάνεια στα βιβλία τους.
Πολιτικός πυρετός
Η κρίση στην Ολλανδία έχει και πολιτική διάσταση. Η Ολλανδία αποτελεί τον πιο σημαντικό σύμμαχο του Βερολίνου στην πίεση για μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία στην Ευρώπη.  Επομένως μια πιθανή πτώση προφανως θα πλήξει το κύρος της κυβέρνησης Μέρκελ.

Η Ολλανδία έχει πέσει σε μια οικονομική κρίση μόνη της. Μία υποδειγματική οικονομία πλήττεται από τεράστια χρέη.Η Ολλανδία εξακολουθεί να είναι μία από τις πιο ανταγωνιστικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά τώρα που η φούσκα των ακινήτων έσκασε, απειλεί να συμπαρασύρει το σύνολο της οικονομίας. Η ανεργία βρίσκεται σε άνοδο, η κατανάλωση έχει μειωθεί και η ανάπτυξη έχει σταματήσει. Παρά τα σκληρά μέτρα λιτότητας, πέρυσι η κυβέρνηση στη Χάγη παραβίασε το κριτήριο του ελλείμματος της ΕΕ, η οποία απαγορεύει νέο δανεισμό άνω του 3 του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *