Επικαιρότητα

Κέικ σοκολάτα με λικέρ Crème de cassis

ΣΟΚΟΛΑΤΑ CREME DE CASSIS
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, μερικές από τις πιο αξέχαστες ημέρες του Αγίου Βαλεντίνου έχω περάσει στο σπίτι, γιορτάζοντας με αγαπημένα μου πρόσωπα.

Φέτος του Αγ. Βαλεντίνου, πριν σηκώσετε το τηλέφωνο για να κάνετε κράτηση για το καθιερωμένο σας δείπνο, σκεφτείτε μήπως θα έπρεπε να αλλάξετε ρότα και να προγραμματίσετε κάτι ιδιαίτερο στο σπίτι; Είτε είστε έτοιμες να εντυπωσιάσετε τον αγαπημένο σας με τις μαγειρικές σας αποδόσεις, διοργανώνοντας βραδιά γευσιγνωσίας ή να κρατήσετε τη βραδιά σε χαμηλούς τόνους καλώντας τα κορίτσια -σκεφτείτε sex in the city κατάσταση- με ρομαντική ταινία και χαρτομάντιλα (για τα κλάματα); Έχω το τέλειο επιδόρπιο σοκολάτας για να συνοδεύσει τη γιορτής σας. Το σοκολατένιο μου κέικ με Cassis είναι ένα πανέμορφο ισορροπημένο γλυκό. Και επειδή πρώτα τρώμε με τα μάτια και έπειτα με την όρεξη, σας υπόσχομαι ότι εκτός από υπέροχη γεύση είναι και ελκυστικό! Τώρα, ΔΩΣΤΕ πόνο με το αγαπημένο σας ρομαντικό playlist και ξεκινήστε τις ετοιμασίες….

Για το κέικ: βούτυρο για την φόρμα, 190 γρ. ανάλατο βούτυρο, 280 γρ. bitter σοκολάτα, ψιλοκομμένο 1/2 φλιτζάνι άγλυκο κακάο σε σκόνη, 6 κουταλιές της σούπας λικέρ crème de cassis, 1 κουταλάκι του γλυκού υγρό εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανίλιες, 8 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου, 1 φλιτζάνι ζάχαρη, μια πρέζα κουταλάκι του γλυκού αλάτι.

Για το γλάσο: 170 γρ. bitter ή ημίγλυκη σοκολάτα, ψιλοκομμένο 1/4 φλυτζάνι κρέμα γάλακτος, 2-3 κουταλιές λικέρ Crème de cassis, ½ κουταλάκι του γλυκού υγρό εκχύλισμα βανίλιας ή μία βανίλια.

Για το σερβίρισμα: φρέσκα σμέουρα (raspberries), φρέσκιες φράουλες καθαρισμένες και σε χοντροκομμένες φέτες, 1/3 φλιτζανιού ζάχαρη, 1/3 φλιτζανιού λικέρ crème de cassis

Οδηγίες:

Για το κέικ, προθερμάνετε το φούρνο στους 160 C. Βουτυρώστε μια φόρμα διαμέτρου 22 εκ. Τοποθετήστε στο κάτω μέρος της φόρμας λαδόχαρτο και ξανα-βουτυρώστε.

Λιώστε το βούτυρο μαζί με τη σοκολάτα σε μπεν μαρι, ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να γίνει λείο. Αφήστε το να κρυώσει για 5 λεπτά. Και ρίξτε και το κακάο με το λικέρ cassis και τη βανίλια.

Στο μπολ του μίξερ (μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα μίξερ χειρός) στο οποίο έχετε τοποθετήσει τον αναδευτήρα, χτυπήστε τα αυγά, τη ζάχαρη και το αλάτι σε υψηλή ταχύτητα για 3-5 λεπτά, μέχρι το μίγμα να πάρει ανοικτό κίτρινο χρώμα και να τριπλασιαστεί σε όγκο. Ρίχνουμε προσεκτικά το μείγμα της σοκολάτας στο μείγμα των αυγών, με μια λαστιχένια σπάτουλα τα αναμειγνύουμε απλα αλλα καλα. Ρίχνουμε το μίγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 35 έως 40 λεπτά, μέχρι “κάτσει” ελάχιστα στο κέντρο. Αφήστε να κρυώσει μέσα στο ταψί για 30 λεπτά και στη συνέχεια αφαιρέστε το πλαϊνό της φόρμας. Αναποδογυρίστε το κέικ προσεκτικά πάνω σε μια επίπεδη πλάκα σερβιρίσματος, αφαιρούμε τη λαδόκολλα, και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Για το γλάσο, λιώνουμε τη σοκολάτα και την κρέμα γάλακτος μαζί σε ένα μπεν μαρι. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει λείο. Το βγάζουμε από τη φωτιά, και ρίχνουμε και το cassis και τη βανίλια. Αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσει και το ρίχνουμε στην κορυφή του κέικ.

Δεκαπέντε λεπτά πριν από το σερβίρισμα, ανακατεύουμε απαλά τα μούρα με τη ζάχαρη και το cassis. Κόβουμε το κέικ σε φέτες και σερβίρουμε με τα μούρα στο πλάι.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *