Επικαιρότητα

Κέικ με κλημεντίνες

Κέικ με κλημεντίνες
Για μένα, ο Ιανουάριος είναι εκείνη η αναζωογονητική δύναμη του φωτός που πρέπει να αφήνεις να διαχέεται σε όλα όσα σε αφορούν! Ακόμα και μετά από μια σειρά ζοφερών, γκρι χειμωνιάτικων ημερών, μπορώ να αισθανθώ αυτή την απειροελάχιστη στιγμή που κερδίζει η κάθε μέρα, και αισθάνομαι αφυπνισμένη και γεμάτη έμπνευση από όσα η νέα χρονιά έχει να προσφέρει. Ένα κέικ -φωτεινό, γεμάτο εσπεριδοειδή, και με γεμάτη γεύση- είναι ακριβώς ό, τι λαχταρώ τώρα. Τα μανάβικα είναι γεμάτα με όλα τα είδη των εσπεριδοειδών – πορτοκάλια, σαγκουίνια, κλημεντίνες, γκρέιπφρουτ- αλλά έχω ενθουσιαστεί από τις κλημεντίνες. Απολαύστε το!

Κέικ με κλημεντίνες

375 γραμμάρια κλημεντίνες (περίπου 3 μεσαίου μεγέθους)
6 μεγάλα αυγά
225 γραμμάρια λευκή ζάχαρη
250 γραμμάρια αλεσμένα αμύγδαλα
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ (βλέπε σημείωση παρακάτω)

Μέθοδος

Βάζουμε τις κλημεντίνες σε μια κατσαρόλα με λίγο κρύο νερό, αφήνουμε να πάρει βράση και μαγειρεύουμε για 2 ώρες. Φυσικά, προσθέτουμε νερό κατά το μαγείρεμα τόσο όσο να μείνουν οι κλημεντίνες σκεπασμένες. Στραγγίζουμε και, όταν κρυώσει, κόβουμε κάθε κλημεντίνη στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Ρίχνουμε τις κλημεντίνες – φλούδες, ψίχα, το φρούτο και όλα – και ανακατεύουμε ελάχιστα με το μίξερ χειρός. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 ° C / 375ºF. Βουτυρώνουμε μία φόρμα κέικ 21 εκατοστών / 8 ιντσών.

Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη πολύ καλά. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και το μπέικιν προσθέτουμε τις πολτοποιημένες κλημεντίνες.

Ρίχνουμε το μείγμα κέικ σε βουτυρωμένη φόρμα και ψήνουμε για μία ώρα, όταν ένα σιδερένιο καλαμάκι βγει καθαρό -θα πρέπει πιθανώς να το καλύψετε με αλουμινόχαρτο ή λαδόχαρτο μετά από περίπου 40 λεπτά για να αποτρέψετε να καεί η κορυφή του κέικ- το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει μέσα στη φόρμα. Όταν το κέικ κρυώσει μπορείτε να το βγάλετε από τη φόρμα. Προτιμότερο ειναι το βγάλετε μετά από μία ημέρα, αλλά, ανεξαρτήτως χρόνου, εγώ δεν διαμαρτύρομαι αν είναι να το καταναλώσω και μολις κρυώσει.

Έχω κάνει επίσης αυτό το κέικ με ίσου βάρους πορτοκάλια, η και με λεμόνια. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να αυξήσετε τη ζάχαρη 250g / 2¼ φλιτζάνια και να προσθέσετε γλάσο φτιαγμένο από ζάχαρη άχνη, χυμό λεμονιού και λίγο νερό.

Σημείωση: Για να κάνετε αυτό το κέικ χωρίς γλουτένη, φροντίστε να χρησιμοποιείτε μπέικιν πάουντερ χωρίς γλουτένη, ή παραλείψτε το μπέικιν πάουντερ εντελώς.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *