Επικαιρότητα

Διεθνής οργάνωση επισήμανε πριν από 15 μέρες πόσο απροετοίμαστο ήταν το Νεπάλ

Το Νεπάλ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του τις συνέπειες ενός τέτοιου σεισμού. Στις 12 Απριλίου, η οργάνωση Geohazards International που ειδικεύεται στους κινδύνους από τους σεισμούς επισήμανε την έλλειψη προετοιμασίας του Νεπάλ για μια μεγάλη καταστροφή.

«Με μια αύξηση των κατοίκων του κατά 6,5% τον χρόνο και μια πυκνότητα της πρωτεύουσας μεταξύ των μεγαλυτέρων στον κόσμο, τα 1,5 εκατομμύρια των κατοίκων του Κατμαντού αντιμετωπίζουν έναν σημαντικό και αυξανόμενο κίνδυνο σεισμού», ανέφερε η έκθεση της οργάνωσης. «Είναι βέβαιο ότι ο επόμενος μεγάλος σεισμός θα προκαλέσει περισσότερους θανάτους, ζημιές και οικονομικά προβλήματα από τους προηγούμενους».

Όλοι θυμόμαστε τις εικόνες από το ερειπωμένο Κόμπε και το ακόμη πιο ερειπωμένο Πορτ-ο-Πρενς, γράφει η Αλεξάντρα Σβάρτζμπροντ στη Liberation. Η διαφορά είναι ότι το πρώτο ξαναστάθηκε στα πόδια του, ενώ το δεύτερο όχι.

Η Ιαπωνία κινητοποίησε όλους τους πόρους της για να ανοικοδομηθεί, ενώ η Αϊτή εγκαταλείφθηκε στη μοίρα της. Στο Νεπάλ, το πιθανότερο είναι ότι οι τουριστικές περιοχές όπως το Κατμαντού θα συνέλθουν γρήγορα, έστω κι αν έχουν γίνει ανεπανόρθωτες ζημιές στην πολιτισμική κληρονομιά. Οι απομονωμένες πόλεις και χωριά, πάλι, θα δυσκολευτούν πολύ να ξεπεράσουν το σοκ και το χάος. Όπως συμβαίνει συχνά, το μέγεθος και η ταχύτητα της διεθνούς βοήθειας εντυπωσιάζουν και καθησυχάζουν. Το μεγάλο ερώτημα αφορά τη διάρκειά τους.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ομάδα Σύνταξης




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *