Ομπάμα: Νέο κεφάλαιο στις σχέσεις με την Κούβα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε σήμερα ότι αποκαθίστανται οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Αβάνας, έπειτα από μία τεταμένη περίοδο διάρκειας 50 και πλέον ετών, απόρροια του Ψυχρού Πολέμου. Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε για το άνοιγμα ενός «νέου κεφαλαίου» με την Κούβα.

«Σήμερα οι ΗΠΑ αποδέχθηκαν επίσημα να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με (…) την Κούβα με στόχο να ανοίξουν εκ νέου οι πρεσβείες» στις χώρες μας, δήλωσε ο Ομπάμα από τον κήπο του Λευκού Οίκου, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα «ιστορικό βήμα» στις αμερικανοκουβανικές σχέσεις.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους ζήτησε επιπλέον από το αμερικανικό Κογκρέσο, το οποίο ελέγχουν οι αντίπαλοί του Ρεπουμπλικάνοι, να άρει το εμπάργκο σε βάρος της Κούβας που έχει ως αποτέλεσμα να ασφυκτιά η οικονομία της κομουνιστικής νήσου εδώ και δεκαετίες.

«Οι Αμερικανοί και οι Κουβανοί είναι έτοιμοι να προχωρήσουν μπροστά. Πιστεύω ότι είναι καιρός το Κογκρέσο να κάνει το ίδιο. Καλώ το Κογκρέσο να λάβει τα (απαραίτητα) μέτρα με στόχο την άρση του αδιεξόδου που εμποδίζει τους Αμερικανούς να ταξιδέψουν ή να έχουν εμπορικές συνδιαλλαγές με την Κούβα» εξήγησε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι θα επισκεφθεί αυτό το καλοκαίρι την Αβάνα για να «υψώσει με υπερηφάνεια την αμερικανική σημαία και πάλι στην πρεσβεία μας» προσέθεσε ο Ομπάμα.

ΠΗΓΗ kathimerini.gr,AFP,ΑΠΕ-ΜΠΕ,Reuters

Ομάδα Σύνταξης
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *